Starters op de woningmarkt en de aangifte inkomstenbelasting

Tegenwoordig is voor veel mensen de aangifte inkomstenbelasting al vooraf ingevuld. Je kan met een paar simpele klikken de aangifte openen, gegevens downloaden, doorklikken en de aangifte verzenden, klaar! In veel gevallen is het inderdaad zo gepiept, maar wees je er van bewust dat de belastingdienst niet alles van je weet in zo’n jaar, wat in sommige gevallen nadelig kan uitpakken voor je. Het gevolg is dat je misschien wel recht hebt op een teruggave zonder dat je het weet. Een goede check van je aangifte is daarom essentieel, vooral als je een eerste eigen woning hebt gekocht of je hypotheek hebt overgesloten.

Eenmalig aftrekbare kosten

Het kopen van een eigen woning brengt veel taken en geregel met zich mee. Buiten het fijne feit dat veel online te regelen is moeten er diverse kosten worden gemaakt. Sommige kosten die gemaakt moeten worden zijn veelal eenmalig aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de advieskosten van de hypotheekadviseur, de taxatiekosten of de notariskosten. De kosten kunnen dus flink oplopen!

Er is een hele lijst aan eenmalig aftrekbare kosten, maar deze kosten moeten wel gemaakt zijn om de hypotheek te kunnen verkrijgen, pas dan mogen ze worden opgevoerd in de aangifte inkomstenbelasting.

De hypotheekrente

De bekendste aftrekbare rente is de hypotheekrente. De rente die je betaalt voor je hypotheek voor de eigen woning mag je aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. De rente is de laatste jaren weliswaar enorm gedaald. Hoe laag de rente ook is, feit blijft dat deze aftrekbaar is en het zou zonde zijn om dit niet te benutten. Een rente van 1.4% over een hypotheek van € 400.000 is toch algauw € 5.600 aan aftrekbare rente wat kan uitmaken in de aangifte en dus in je aanslag of teruggaaf.

Het is een onjuiste gedachte dat de rente die je betaalt over je hypotheek ook het geld is wat je terug krijg als je je aangifte inkomstenbelasting invult. Het is een aftrekbaar bedrag van jouw belastbaar inkomen. De rente wordt opgevoerd in box 1 samen met de hypotheekstanden aan het begin van het jaar en het einde van het jaar. Ook de WOZ waarde van de woning moet worden ingevuld. In Nederland is het namelijk zo dat de belastingdienst de eigen woning ziet als een inkomstenbron, daarom wordt er een klein percentage van de WOZ waarde opgeteld bij het inkomen. Dit wordt ook wel het eigenwoningforfait genoemd. De aangifte wordt hierdoor een soort rekensom waar per saldo de totaal inkomsten uit eigen woning worden berekend.

Per saldo

Het totaal inkomen uit eigen woning is meestal een negatief bedrag in je aangifte. Dit komt omdat de eigenwoningforfait lager uitvalt dan de rente, per saldo resteert dus een aftrekbare rentepost. Deze aftrekbare rentepost verlaagt jouw belastbare inkomen waardoor de te betalen belasting onderaan de streep lager kan uitpakken of zelfs uit kan komen op een teruggaaf. Dit laatste is uiteraard nog wel afhankelijk van andere fiscale gegevens zoals een fiscaal partner, kinderen, andere aftrekbare posten of een eigen bedrijf zoals een eenmanszaak of V.O.F.

In sommige gevallen is het dus belangrijk om je goed te laten adviseren voordat je de aangifte inkomstenbelasting invult. Als je het niet zeker weet of als je het niet begrijpt, raadpleeg altijd een adviseur die je erbij kan helpen.

Voor meer informatie bel of mail met Taxtics.

nl_NL